Ablasi Retina - Gejala, Diagnosis, Punca dan Rawatan

Ablasi Retina - Gejala, Diagnosis, Punca dan Rawatan

Ketty
Ahad, 1 Disember 2019

Ablasi Retina - Gejala, Punca dan Rawatan

Ablasi Retina adalah penyakit mata yang disebabkan oleh pelepasan lapisan nipis di mata yang dipanggil Retina. Keadaan ini dikelaskan sebagai kecemasan dan boleh menyebabkan buta kekal jika tidak dirawat dengan serta-merta.

Retina mata adalah bahagian penting yang berfungsi untuk memproses cahaya yang ditangkap oleh mata. Selepas ditangkap, cahaya ditukar kepada isyarat elektrik dan dihantar ke otak. Isyarat ini kemudian diproses di otak dan ditafsirkan sebagai imej yang dilihat oleh mata.

Jika Retina terlepas dari kedudukannya, penglihatan tentu akan terganggu. Kerosakan visual ini boleh berlaku sebahagian atau sepenuhnya, bergantung kepada berapa banyak Retina tersebut lepas. Ablasi Retina boleh berlaku kepada sesiapa saja, terutama orang yang sudah berumur 50 tahun ke atas.


Gejala Ablasi Retina

Ablasi Retina tidak menimbulkan rasa sakit. Hilangnya penglihatan boleh berlaku secara tiba-tiba, atau didahului oleh beberapa gejala berikut:


 • Tompok hitam kelihatan terapung di dalam penglihatan. 
 • Penglihatan kabur atau tertutup oleh bayang-bayang seperti tirai.
 • Jarak penglihatan terasa sempit. 
 • Kilatan cahaya pada penglihatan. Punca Ablasi Retina

Ablasi Retina berlaku apabila retina mata terlepas dari saluran darah yang menyampaikan oksigen dan nutrien. Berikut adalah 3 syarat yang boleh menyebabkan retina mata terlepas:

1. Ada robekan kecil di retina. Robekan ini menyebabkan cecair di tengah-tengah bola mata (vitreous) meresap dan terkumpul di belakang retina. Cecair yang terkumpul akan menjadikan keseluruhan lapisan retina terlepas dari pangkalannya. Secara umum, robekan di retina mata berlaku akibat perubahan tisu semasa umur anda. Orang yang mempunyai mata yang kurang jelas (nearsightedness) atau yang mempunyai pembedahan katarak juga berisiko mengalami robekan di retina.

2. Pembentukan cecair vitreous tanpa disertai robekan pada retina. Keadaan ini boleh disebabkan oleh kecederaan, tumor, keradangan, dan degenerasi makula.

3. Terbentuk tisu parut di permukaan retina. Keadaan ini menjadikan retina tertarik dan lepas. Keadaan ini lebih kerap berlaku di kalangan pesakit diabetes dengan gula darah yang tidak terkawal dengan baik.


Faktor Risiko untuk Ablasi Retina

Terdapat beberapa faktor yang meningkatkan risiko seseorang untuk terserang Ablasi Retina, termasuk:


 • Berusia lebih daripada 50 tahun.
 • Telah mengalami Ablasi Retina.
 • Menderita rabun jauh yang teruk.
 • Mempunyai ahli keluarga dengan penyakit yang sama.
 • Telah mengalami kecederaan serius pada mata.
 • Telah menjalani pembedahan pada mata, seperti pembedahan katarak. 
 • Telah mengalami penyakit mata, seperti keradangan lapisan tengah mata (uveitis).Diagnosis Ablasi Retina

Untuk menentukan diagnosis Ablasi Retina, pakar oftalmologi akan melakukan ophthalmoscopy dengan instrumen khas untuk melihat bahagian dalam mata. Sekiranya ophthalmoscopy tidak dapat melihat dengan jelas keadaan retina, contohnya akibat pendarahan di mata, doktor akan melakukan ultrasound mata.


Rawatan Ablasi Retina

Rawatan Ablasi Retina berbeza-beza bergantung kepada keadaan pesakit. Jika retina itu koyak atau berongga tetapi tidak terlepas, pakar oftalmologi boleh menggunakan tindakan berikut untuk meningkatkan penglihatan dan mencegah retina daripada terlepas dari pangkalannya:


 1. Cryopexy. Prosedur ini dilakukan dengan membekukan robekan di retina, supaya retina tetap melekat pada dinding mata.
 2. Terapi laser (photocoagulation). Rasuk laser akan membakar tisu di sekeliling robekan retina. Laser ini juga akan membantu retina untuk tetap melekat. 


Sekiranya retina itu telah lepas, doktor akan merawatnya dengan operasi atau pembedahan. Jenis pembedahan yang dilakukan bergantung pada keparahan keadaan pesakit. Pembedahan ini termasuk:


 • Pneumatic retinopexy. Prosedur ini dilakukan dengan menyuntikkan gelembung gas ke dalam mata, yang akan menekan kembali retina ke posisi normalnya. Prosedur ini dipilih jika hanya sebahagian kecil dari retina yang terlepas.
 • Vitrectomy. Dalam vitrectomy, doktor akan mengeluarkan cairan vitreous dan tisu yang menarik retina. Kemudian, gelembung gas atau silikon akan disuntik ke dalam mata untuk memegang kedudukan retina. Dari masa ke masa, buih gas akan digantikan secara semula jadi oleh cecair badan.
 • Buckler skleral. Dalam prosedur ini, doktor akan meletakkan silikon dari luar bahagian putih mata (sclera). Silikon ini akan membawa bola mata lebih dekat ke retina, supaya retina kembali ke kedudukannya. Jika keadaan Ablasi sangat teruk, silikon akan diletakkan di sekeliling mata secara kekal. Walaupun begitu, silikon tidak akan menghalangi penglihatan.Pencegahan Ablasi Retina

Ablasi Retina tidak selalu boleh dicegah. Walau bagaimanapun, risiko Ablasi Retina dapat dikurangkan melalui langkah-langkah berikut:


 • Sentiasa periksa dengan pakar mata jika terdapat floaters, kilatan cahaya, atau sebarang perubahan dalam bidang visual.
 • Secara rutin cek mata sekurang-kurangnya sekali setiap tahun. Pemeriksaan harus dilakukan lebih kerap jika anda mengidap diabetes.
 • Kawalan rutin paras gula dan tekanan darah, supaya keadaan saluran darah retina anda kekal sihat.
 • Gunakan perlindungan mata apabila bersenam atau semasa melakukan aktiviti yang berisiko mencederakan mata.Referensi
Feltgen, N. et al. (2014). Rhegmatogenous Retinal Detachment – an Ophthalmologic Emergency. Deutsches Ärzteblatt International, 111(1-2), pp. 12-22. 
Chang, H. et al. (2012). Retinal Detachment. JAMA Patient Page, 307(13), pp. 1447. 
American Academy of Ophthalmology (2016). Detached or Torn Retina. 
Mayo Clinic (2018). Diseases and Conditions. Retinal Detachment. 
Gabbey, A. Healthline (2017). Retinal Detachment. 
WebMD (2018). What is a Detached Retina?