Abses Otak - Gejala, Diagnosis, Punca dan Rawatan

Abses Otak - Gejala, Diagnosis, Punca dan Rawatan

Ketty
Selasa, 3 Disember 2019

Abses Otak - Gejala, Diagnosis, Punca dan Rawatan

Abses Otak adalah jangkitan bakteria yang mengakibatkan pengumpulan nanah di dalam otak, serta pembengkakan pada organ tersebut. Keadaan ini biasanya berlaku selepas bakteria atau kulat memasuki tisu otak kerana kecederaan kepala atau jangkitan pada tisu lain.

Walaupun jarang, abses otak adalah penyakit berjangkit yang boleh mengancam nyawa dan mesti dirawat secepat mungkin. Sesiapa sahaja boleh mengalaminya, namun risiko ini secara amnya meningkat pada orang yang mempunyai sejarah penyakit seperti:


 1. Sinusitis. 
 2. Meningitis. 
 3. HIV / AIDS, kanser, dan penyakit kronik.
 4. Jangkitan telinga tengah (otitis media).
 5. Penyakit jantung kongenital, seperti tetralogy of fallot (ToF). Di samping itu, risiko abses otak juga agak tinggi pada seseorang yang mengalami kecederaan kepala yang teruk atau patah tulang tengkorak, telah menjalani pemindahan organ, menggunakan ubat imunosupresif, atau sedang menjalani kemoterapi.


Punca Abses Otak

Punca utama abses otak adalah jangkitan bakteria atau kulat yang memasuki tisu otak, kerana sistem kekebalan tubuh tidak dapat melawannya. Sebenarnya badan ini dilengkapi dengan sistem imun yang berfungsi untuk mengekalkan organ-organ penting. Tetapi dalam kes tertentu, kuman boleh masuk melalui saluran darah dan menyerang otak. Jangkitan yang masuk ke otak akan terkumpul di dalam tisu otak dan membentuk nipis.

Beberapa penyakit tertentu yang boleh menyebabkan abses otak adalah:


 • Penyakit jantung sianotik. Satu jenis penyakit jantung kongenital yang mengakibatkan jantung tidak dapat mengalirkan oksigen ke seluruh tubuh dan mencetuskan jangkitan.
 • Fistula arteriovenous pulmonari. Kelainan yang berlaku di saluran darah paru-paru, menyebabkan bakteria memasuki darah dan mengalir ke dalam otak.
 • Jangkitan. Keadaan ini termasuk jangkitan paru-paru (contohnya radang paru-paru), jangkitan jantung (contohnya endokarditis), jangkitan di rongga perut (contohnya peritonitis), jangkitan pelvis (contohnya cystitis), dan jangkitan kulit.Gejala Abses Otak

Gejala abses otak biasanya dirasakan dalam beberapa minggu selepas jangkitan, atau kadang-kadang secara langsung. Berikut adalah satu siri gejala yang boleh berlaku:


 • Menggigil.
 • Kejang-kejang.
 • Peka terhadap cahaya.
 • Mual-mual dan muntah.
 • Lehernya terasa kaku.
 • Demam tinggi (melebihi 38 C).
 • Mengalami pening yang teruk.
 • Perubahan dalam tingkah laku, seperti rasa tidak resah atau dalam keadaan buruk.
 • Penurunan keupayaan merasakan sensasi, mengerakan otot, atau bercakap.
 • Kecacatan visual, seperti penglihatan berganda, kabur, atau buram.Beberapa gejala yang boleh dilihat jika bayi atau anak anda mempunyai abses otak, termasuk:


 • Ingin muntah.
 • Menangis dengan nada yang tinggi.
 • Otot badan kelihatan kaku.


Temui doktor anda dengan segera jika gejala terus dirasakan, terutama bagi mereka yang mengalami kejang secara tiba-tiba, cara bercakap mula tidak jelas, otot lemah, atau lumpuh.


Diagnosis Abses Otak

Di peringkat awal diagnosis, doktor akan menjalankan pemeriksaan fizikal semasa menganalisis gejala pesakit dan sejarah perubatan. Pemeriksaan lebih lanjut juga akan dijalankan untuk mengesahkan keputusan diagnosis, termasuk:


 • Pemeriksaan neurologi, termasuk pergerakan otot, sistem saraf dan sensorik.
 • Pemeriksaan darah, untuk memeriksa jangkitan tertentu.
 • Pemindaian, untuk melihat lokasi keradangan atau pembengkakan. Pemindaian ini termasuk X-ray, CT scan, EEG, atau MRI.
 • Pungsi lumbar, mengambil sampel cecair cerebrospinal dari jurang spinal untuk memeriksa jika ada bakteria tertentu. Tindakan ini tidak dapat dilakukan jika pesakit mengalami pembengkakan otak yang teruk, kerana ia dapat membuat tekanan di otak semakin memburuk.


Jika keputusan pemeriksaan lanjut tidak dapat mengenal pasti punca dan sumber jangkitan, doktor anda mungkin mengesyorkan dilakukannya biopsi.


Rawatan Abses Otak

Abses otak adalah keadaan kecemasan dan perlu dirawat dengan serta-merta. Rawatan biasanya dilakukan di hospital dengan mentadbirkan antibiotik atau ubat antijamur sehingga pesakit memasuki tahap stabil. Kadang-kadang, ubat diuretik juga boleh ditetapkan. Walau bagaimanapun, jika keadaan pesakit itu cukup buruk, doktor boleh mengesyorkan pembedahan.

Berikut adalah kriteria untuk abses otak yang dirawat dengan ubat-ubatan:


 • Abses lebih kecil daripada 2 cm.
 • Abses berada di beberapa titik.
 • Abses terletak di bahagian paling dalam otak.
 • Pesakit mempunyai meningitis.
 • Terjadi Hydrocephalus.
 • Toxoplasmosis pada orang dengan HIV atau AIDS.


Jika pesakit mempunyai abses yang melebihi 2cm, berisiko pecah di otak atau mempunyai elemen gas di dalamnya, seorang doktor biasanya akan menasihati untuk membuangnya melalui pembedahan. Terdapat 2 jenis tindakan yang biasa digunakan, iaitu simple aspiration dan craniotomy.

Simple aspiration dilakukan dengan menggerudi lubang kecil (atau biasanya disebut lubang burr) pada tengkorak supaya nanah dapat dikeluarkan. Tindakan ini biasanya dilakukan dengan bantuan CT scan untuk mengesahkan titik abses. Operasi ini cenderung memerlukan masa yang singkat, iaitu kira-kira 1 jam.

Jika ubat atau simple aspiration tidak membantu, craniotomy akan dilakukan. Dalam tindakan ini, doktor akan memotong sebahagian kecil rambut pada kulit kepala dan mengangkat sebahagian kecil dari tulang tengkorak (flap) untuk membuka akses ke otak. Abses akan dikeluarkan sepenuhnya selepas nanah telah dibersihkan dan tulang tengkorak akan dikembalikan kepada kedudukan asalnya apabila prosedur itu selesai. CT scan juga digunakan untuk membantu para doktor merelokasikan titik abses. Operasi ini memerlukan masa yang lebih lama, iaitu sekitar 3 jam. Selepas pembedahan ini, pesakit memerlukan rehat penuh selama 6-12 minggu.

Sesetengah komplikasi, walaupun jarang berlaku, boleh berlaku selepas pembedahan craniotomy, seperti pembengkakan atau lebam pada muka, pening kepala selama berbulan-bulan, pengumpalan darah di otak, rahang terasa kaku, atau merasakan pergeseran tulang tengkorak. Kawalan rutin diperlukan untuk mengurangkan risiko komplikasi ini.

Adalah disyorkan untuk mengelakkan aktiviti yang dianggap berbahaya kepada tengkorak selepas pembedahan, seperti bermain bola sepak atau tinju. Pesakit juga tidak dibenarkan memandu kenderaan sehingga doktor membenarkannya, untuk menjangkakan kejutan secara tiba-tiba.


Komplikasi Abses Otak

Sekiranya tidak dirawat dengan betul, komplikasi abses otak yang berikut boleh berlaku:


 1. Abses berulang.
 2. Epilepsi atau sawan.
 3. Sinusitis (jangkitan sinus).
 4. Kerosakan otak sedang hingga teruk.
 5. Meningitis, terutama pada kanak-kanak.
 6. Otitis media (jangkitan telinga tengah).
 7. Mastoiditis (jangkitan tulang di belakang telinga).Pencegahan Abses Otak

Oleh kerana abses otak sering dicetuskan oleh penyakit tertentu, disarankan untuk melakukan pemeriksaan rutin supaya keadaan ini dapat dicegah seawal mungkin.

Bagi mereka yang mengalami keabnormalan jantung, doktor biasanya akan memberikan siri antibiotik sebelum rawatan pergigian atau langkah-langkah lain untuk mencegah risiko jangkitan menyebar ke otak. Adalah disyorkan untuk sentiasa memberitahu doktor sebelum mengambil apa-apa tindakan perubatan semasa menjalani rawatan untuk abses otak.


Referensi
Chow, F. (2018). Brain and Spinal Epidural Abscess. Continuum, DOI: 10.1212/CON.0000000000000649. 
Miranda, et al. (2013). Brain Abscess: Current Management. JNRP, 4(1), pp. S67–S81. 
Neurosurgery (2018). Brain Abscess. 
NHS Choices UK (2016). Health A-Z. Brain Abscess. 
NIH (2017). MedlinePlus. Brain Abscess. 
Wint, et al. Healthline (2017). Brain Abscess. 
Brook, I. Medscape (2017). Brain Abscess