Abses Paru - Gejala, Diagnosis, Punca dan Rawatan

Abses Paru - Gejala, Diagnosis, Punca dan Rawatan

Ketty
Khamis, 5 Disember 2019

Abses Paru - Gejala, Diagnosis, Punca dan Rawatan

Abses Paru adalah jangkitan bakteria paru-paru yang menyebabkan nanah. Gejala utama abses paru-paru adalah batuk dengan kahak. Kahak yang disembur biasanya mengandungi darah atau nanah, dan mempunyai bau.

Abses Paru dirawat dengan antibiotik. Pesakit dikehendaki mengambil antibiotik selama beberapa minggu sehingga jangkitan berkurang. Pesakit yang menjalani rawatan dengan baik mempunyai kadar penyembuhan yang tinggi. Sebaliknya, jika tidak ditangani dengan betul, penyakit ini dapat menyebabkan komplikasi atau bahkan kematian.


Punca Abses Paru

Punca utama abses paru-paru adalah kemunculan jangkitan pada tisu paru-paru akibat cecair atau makanan yang mengandung bakteria secara langsung masuk ke dalam paru-paru. Insiden ini berlaku apabila seseorang tidak menyedari kesan alkohol atau dadah, terutama sedatif.


Selain disebabkan oleh cecair asing memasuki paru-paru, abses paru-paru boleh menjadi komplikasi penyakit lain, kedua-dua penyakit di dalam paru-paru sendiri dan di luar paru-paru, iaitu:


 • Halangan saluran udara dalam paru-paru, disebabkan oleh tumor atau pembesaran kelenjar di paru-paru.
 • Bronchiectasis, iaitu yang melebarkan, menebalkan, dan merosakkan tisu pernafasan sebelum paru-paru (bronchi).
 • Cystis fibrosis, yang merupakan penyakit pernafasan yang mengakibatkan lendir saluran pernafasan atau kahak menjadi lebih tebal. Cecair mukus yang tebal ini akan menghalangi aliran nafas dari atau ke paru-paru, sehingga boleh mencetuskan jangkitan. 
 • Peritonitis, yang merupakan jangkitan pada lapisan rongga perut (peritoneum).
 • Endokarditis, yang merupakan jangkitan di dinding jantung bagian dalaman.Faktor Risiko untuk Abses Paru-paru

Para pecandu alkohol adalah sekumpulan orang yang paling mudah mengalami abses paru-paru, kerana berkurangnya kesedaran dan sering mengalami muntah-muntah. Keadaan ini menyebabkan cecair dari perut atau dari luar yang mengandungi bakteria lebih mudah memasuki paru-paru dan menyebabkan jangkitan dan abses. Pecandu alkohol juga mempunyai sistem imun yang lebih lemah sehingga jangkitan lebih mudah terjadi. Pecandu alkohol yang telah atau baru-baru ini mengalami radang paru-paru mempunyai risiko tinggi mengalami abses paru-paru. Sebagai tambahan, berikut ini beberapa faktor yanh boleh meningkatkan risiko abses paru-paru:


 • Sistem imun yang lemah, seperti kanser dan HIV, dan mengambil ubat yang mengurangkan ketahanan.
 • Kehilangan kesedaran dalam jangka panjang.
 • Berada di bawah pengaruh dadah atau sedatif.Gejala Abses Paru-paru

Simptom utama dari abses paru-paru adalah batuk. Batuk yang disertai dengan kahak yang mengandungi darah atau nanah. Di samping itu, gejala lain yang boleh muncul di kalangan pesakit adalah:


 • Kesakitan dada
 • Sesak nafas
 • Demam tinggi
 • Nafas bau
 • Kehilangan berat badan
 • Berpeluh (terutama pada waktu malam)Diagnosis Abses Paru-paru

Doktor akan mengesyaki seorang pesakit yang mengalami abses paru-paru jika terdapat gejala, yang disahkan oleh pemeriksaan fizikal. Untuk mengesahkan diagnosis, pemeriksaan pemeriksa perlu dilakukan, salah satunya ialah pemeriksaan kahak. Sampel kahak yang diambil akan diperiksa di makmal untuk menentukan sama ada terdapat jangkitan atau tidak, serta jenis bakteria yang menyebabkan jangkitan.

Selain pemeriksaan kahak, doktor juga boleh meminta pesakit untuk menjalani pemeriksaan sokongan dalam bentuk:


 • Foto sinar-X. Dada pesakit diperiksa menggunakan X-ray yang akan memberikan maklumat visual jika ada abses di paru-paru.
 • Imbasan CT. Imbasan CT memberikan hasil visual yang lebih baik daripada X-ray, supaya abses paru-paru lebih mudah dikenalpasti.
 • Ultrasound (USG). Doktor akan memeriksa kehadiran abses paru-paru melalui penggunaan gelombang ultrasonik.
 • Bronkoskopi. Doktor paru-paru akan memeriksa bahagian dalam paru-paru dengan bantuan selang khas yang dilengkapi dengan kamera pada akhir. Selain memeriksa secara visual keadaan paru-paru, bronkoskopi juga boleh dilakukan untuk mengambil contoh-contoh tisu paru-paru.Rawatan untuk Abses Paru-paru

Rawatan utama yang diambil untuk merawat abses paru-paru adalah pentadbiran antibiotik. Doktor akan menetapkan antibiotik mengikut keputusan kepekaan bakteria supaya ubat-ubatan diberikan mengikut jenis bakteria, supaya ia berfungsi dengan berkesan. Sesetengah jenis antibiotik yang boleh diberikan kepada orang yang mempunyai abses paru adalah:


 1. Penisilin
 2. Clindamycin
 3. Piperacillin
 4. Amoxicillin 
 5. Metronidazole
 6. Ciprofloxacin
 7. Vancomycin
 8. Amikacin
 9. Meropenem
 10. Levofloxacin


Tempoh rawatan antibiotik yang dilakukan oleh pesakit berbeza-beza, bergantung kepada keparahan abses. Rawatan abses pulmonari agak lama, yang boleh mencapai 3 minggu hingga 6 bulan. Pada pesakit dengan abses paru-paru sekunder biasanya disyorkan untuk menjalani rawatan di hospital untuk membantu merawat penyakit yang mencetuskan abses.

Dalam sesetengah kes, pesakit boleh menjalani rawatan melalui pembedahan untuk mengeluarkan abses. Pakar bedah akan memasukkan tiub ke bahagian dalam paru-paru, maka nanah yang terkandung dalam abses disedut. Tisu paru-paru yang rosak oleh abses kemudian dibuang.

Untuk membantu proses penyembuhan abses, pesakit akan diminta untuk berhenti meminum alkohol dan tidak merokok. Pesakit juga dinasihatkan untuk minum lebih banyak air.


Komplikasi Abses Paru-paru

Komplikasi dalam kes-kes abses paru-paru sering berlaku disebabkan oleh pecahnya abses. Sebahagian daripada mereka adalah:


 • Fistula Bronchopleural. Keadaan ini boleh berlaku jika abses di paru-paru pecah dan menyebabkan kebocoran. Akibatnya, udara dari dalam paru-paru boleh mengalir keluar dari paru-paru. Komplikasi ini boleh diperbetulkan dengan pembedahan.
 • Pendarahan paru-paru. Pecahnya abses paru-paru boleh diikuti oleh pecahnya saluran darah dalam organ. Keadaan ini boleh menyebabkan pesakit kehilangan darah akibat pendarahan. Sekiranya pendarahan cukup teruk, ia boleh membahayakan nyawa pesakit akibat kehilangan darah.
 • Penyebaran jangkitan. Abses yang rusak akan menyebabkan bakteria menyebar dari tapak jangkitan ke bahagian lain badan.Referensi
Kuhajda, et al. (2015). Lung Abscess-Etiology, Diagnostic and Treatment Options. Ann Transl Med, 3(13), pp.183. 
Yazbeck, et al. (2014). Lung Abscess: Update on Microbiology and Management. American Journal of Therapeutics, 21, pp.217–221. 
Gabbey, A. Healthline (2018). Lung Abscess. 
Sethi, S. MSD Manuals (2018). Abscess in The Lungs. 
Kamangar L. Medscape (2018). Lung Abscess. 
Daley, B. Medscape (2017). Peritonitis and Abdominal Sepsis. 
Armstrong, G. MSD Manual (2017). Infective Endocarditis.
Solan, M. Healthline (2018). Bronchiectasis. 
Mayo Clinic (2016). Cystic Fibrosis.