Actinic Keratosis - Gejala, Diagnosis, Punca dan Rawatan

Actinic Keratosis - Gejala, Diagnosis, Punca dan Rawatan

Ketty
Isnin, 9 Disember 2019

Actinic Keratosis - Gejala, Diagnosis, Punca dan Rawatan

Solar Keratosis atau Actinic Keratosis adalah keadaan di mana kulit menjadi kasar, menebal, dan bersisik, disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari yang berpanjangan atau penggunaan alat tanning untuk menghitamkan kulit.

Actinic keratosis biasanya dialami oleh orang yang berumur 40 tahun ke atas dan orang yang sering beraktiviti di bawah sinar matahari untuk masa yang lama. Actinic keratosis berkembang dengan perlahan dan tidak menyebabkan gejala. Walaupun jarang berlaku, keadaan ini berpotensi menyebabkan kanser kulit.


Punca Actinic Keratosis

Cahaya matahari yang berlebihan (ultraviolet) adalah punca utama berlakunya keratosis actinic. Pesakit dengan actinic keratosis akan lebih banyak terjadi pada orang yang sering melakukan aktiviti di bawah cahaya matahari langsung serta orang yang suka menggunakan tanning bed atau alat penghitam kulit.


Faktor Risiko Untuk Actinic Keratosis

Actinic keratosis boleh mempengaruhi sesiapa sahaja. Walaupun begitu, seseorang lebih berisiko untuk membangunkan keadaan ini jika:


 • Berusia lebih daripada 40 tahun.
 • Hidup di tempat yang terdedah kepada cahaya matahari.
 • Mempunyai jenis kulit yang sensitif. 
 • Mempunyai sistem imun yang lemah, contohnya akibat kanser, HIV / AIDS, dan penggunaan ubat kemoterapi atau ubat imunosupresan. Gejala Actinic Keratosis

Gejala-gejala actinic keratosis biasanya muncul di bahagian kulit yang sering terdedah kepada cahaya matahari. Tidak semua orang yang sering terdedah kepada cahaya matahari akan mengalami actinic keratosis. Tetapi jika ia berlaku, beberapa perubahan yang boleh berlaku di kawasan kulit yang terjejas adalah:


 1. Kulit bersisik.
 2. Kulit yang kasar dan menebal. 
 3. Kulit berubah warna menjadi kemerah-merahan atau coklat.
 4. Kawasan yang tidak normal umumnya berukuran 2.5 cm atau lebih kecil.


Actinic keratosis juga berasa menyakitkan dan menyebabkan gatal-gatal atau panas di sekitar kawasan kulit yang terjejas. Gangguan kulit ini biasanya berlaku di pelipis, dahi, kulit kepala, muka, bibir, telinga, leher, lengan, dan di belakang tangan.


Bila Hendak Berjumpa Doktor

Segera dapatkan nasihat doktor jika terdapat perubahan pada kulit. Pesakit actinic keratosis juga dinasihatkan untuk segera berjumpa dengan doktor jika anda mengalami gejala yang perlu diberi perhatian tentang perkara berikut:


 • Terdapat pertumbuhan tisu yang luar biasa di permukaan kulit.
 • Gumpalan baru atau tisu kulit muncul di permukaan kulit yang semakin besar dan terasa sakit atau berdarah.
 • Pernah mengalami actinic keratosis sebelumnya, dan terlihat ada bercak-bercak yang baru pada kulit.Diagnosis Actinic Keratosis

Pada peringkat awal peperiksaan, doktor akan bertanya tentang gejala yang dialaminya. Tambahan pula, doktor akan menjalankan pemeriksaan fizikal semasa mengamati kawasan kulit yang tidak normal.

Sekiranya masih ada keraguan dan dikhuatiri akan ditipu oleh sebab-sebab lain, ahli dermatologi akan menjalankan pemeriksaan tambahan. Penyiasatan dalam bentuk pemeriksaan kulit dengan biopsi dan dermoskopi.

Apabila melakukan dermoskopi, doktor akan menggunakan mikroskop pembesar yang dipanggil dermatoskop untuk memeriksa permukaan kulit dan gangguan kulit yang muncul. Dalam prosedur biopsi, doktor akan mengambil sampel tisu pesakit untuk siasatan lanjut di makmal. 


Rawatan Actinic Keratosis

Biasanya actinic keratosis boleh sembuh sendiri tanpa ubat. Doktor boleh menasihati penghidap menggunakan pelindung matahari dan pelembap supaya keadaan kulit tidak menjadi lebih buruk. Ini dilakukan untuk mengelakkan berulang jika kulit terdedah kepada matahari secara berterusan.

Untuk kes-kes tertentu, actinic keratosis perlu dirawat dengan ubat, terapi khas, dan pembedahan. Jenis rawatan ditentukan berdasarkan jumlah keratosis solar yang dialami, ketebalan dan lokasi, serta keadaan kesihatan keseluruhan pesakit.


Pencegahan Actinic Keratosis

Perlindungan diri daripada sinaran UV sangat penting untuk mencegah perkembangan dan actinic keratosis berulang. Sekiranya anda aktif di bawah sinaran matahari, anda dinasihatkan mengambil langkah berjaga-jaga berikut:


 • Gunakan pelindung matahari yang kalis air dan mengandungi SPF 30. Sapukan pada bahagian badan yang sering terdedah kepada cahaya matahari secara merata.
 • Hadkan aktiviti anda dalam cahaya matahari langsung antara pukul 10 pagi dan 3 petang, kerana sinar ultraviolet yang dikeluarkan adalah sangat tinggi.
 • Melindungi kulit dari pendedahan cahaya matahari dengan baju lengan panjang, seluar, kaus kaki, kasut tertutup, jaket, dan topi.
 • Elakkan menggunakan katil penyamakan. Alat penyamakan boleh memancarkan sinaran ultraviolet dan radiasi yang boleh merosakkan kulit.
 • Lakukan pemeriksaan kulit secara berkala jika kulit anda bermasalah supaya ia boleh dirawat dengan segera sekiranya gejala actinic keratosis terdeteksi. Referensi
de Oliveira, et al. (2019). Actinic Keratosis - Review for Clinical Practice. Int J Dermatol., 58(4), pp. 400-407. 
Siegel, J.A., Korgavkar, K. & Weinstock, M. A. (2017). Current Perspective on Actinic Keratosis: A Review. Br J Dermatol, 177(2), pp. 350-358. 
Ashman, N. Dermnet New Zealand (2019). Actinic Keratosis Dermoscopy. 
Oakley, A. Dermnet New Zealand (2015). Actinic Keratosis. 
Skin Cancer Foundation (2019). Actinic Keratosis. 
National Health Service UK (2017). Health A-Z. Actinic Keratoses (Solar Keratoses). 
Mayo Clinic (2019). Diseases and Conditions. Actinic Keratosis. 
Mayo Clinic (2019). Diseases and Conditions. Squamous Cell Carcinoma of the Skin. 
Gray, D. Healthline (2018). A Visual Exam May Not Be Enough for Skin Cancer Check. 
Harding, M. Patient (2016). Actinic Keratosis.