Adenomyosis - Gejala, Diagnosis, Punca dan Rawatan

Adenomyosis - Gejala, Diagnosis, Punca dan Rawatan

Ketty
Selasa, 10 Disember 2019

Adenomyosis - Gejala, Diagnosis, Punca dan Rawatan

Adenomyosis atau adenomiosis adalah keadaan yang berlaku apabila lapisan permukaan rongga rahim (endometrium) tumbuh di dalam dinding otot rahim (myometrium). Di bawah keadaan normal, tisu endometrium hanya boleh menutup permukaan rongga rahim.

Keadaan ini boleh dialami oleh wanita dalam semua peringkat umur, tetapi ia lebih biasa pada wanita yang berusia 40 sampai 50 tahun. Walaupun secara umumnya dianggap tidak berbahaya, adenomyosis boleh menjejaskan kualiti kehidupan pesakit.

Apabila seseorang mengalami adenomyosis, tisu endometrium masih berfungsi normal. Tetapi disebabkan oleh adenomyosis, rahim akan membesar, dan menyebabkan banyak pendarahan dan kesakitan di abdomen bawah.


Gejala adenomyosis

Sesetengah pesakit adenomyosis tidak mengalami sebarang gejala. Kadang-kadang ada ketidakselesaan di abdomen bawah atau pelvis, tetapi hanya untuk seketika. Manakala pada pesakit lain, adenomyosis boleh menyebabkan gejala, iaitu:


 • Pendarahan yang berat dan berpanjangan semasa haid (menorrhagia).
 • Kesakitan haid (dysmenorrhea).
 • Rasa tertekan pada bahagian bawah abdomen atau pelvis, disebabkan pembesaran rahim.Bila Hendak Berjumpa Doktor

Kesakitan haid atau dysmenorrhea adalah salah satu gejala yang disebabkan oleh adenomyosis. Rujuk doktor anda jika rasa sakit haid terasa berlebihan atau tidak tertanggung, sudah terjadi dalam 3 siklus berturut-turut, dan telah mengganggu aktiviti.

Anda dinasihatkan untuk berunding dengan doktor jika terdapat pendarahan semasa haid atau pendarahan faraj selepas menopaus.


Punca Adenomiosis

Sehingga kini, punca adenomyosis belum ditentukan. Tetapi para ahli mengesyaki terdapat beberapa faktor yang dapat memicu adenomyosis, yaitu:


 • Pernah menjalani pembedahan pada rahim, contohnya operasi caesar.
 • Keradangan rahim, contohnya disebabkan oleh jangkitan.
 • Perubahan dalam tahap hormon, misalnya akibat haid atau menopause.
 • Berusia sekitar 40 hingga 50 tahun.
 • Mengambil ubat tamixofen untuk kanser payudara.Diagnosis Adenomiosis

Sebagai langkah pertama, doktor perlu mengetahui gejala dan melakukan pemeriksaan fizikal pada pesakit. Doktor akan terutamanya memeriksa abdomen atau pelvis yang lebih rendah untuk mengetahui sama ada pembesaran rahim dan kehadiran atau ketiadaan sakit apabila ditekan.

Diagnosis adenomyosis sukar untuk ditentukan hanya dari gejala yang timbul, kerana ia sama dengan penyakit rahim yang lain, seperti myoma, endometriosis, atau polip endometrium. Untuk mengesahkan diagnosis, doktor perlu melakukan pemeriksaan tambahan dalam bentuk:

Ultrasound Pelvik atau Transvaginal. 

Ultrasound boleh melihat pembesaran rahim, perubahan dalam bentuk otot rahim, kehadiran kista uterus, atau penebalan endometrium.

MRI Uterus 

Pemeriksaan ini dilakukan oleh seorang doktor untuk melihat keadaan rahim secara terperinci.

Pemeriksaan Darah 

Pemeriksaan ini dilakukan untuk menentukan kesan pendarahan, iaitu anemia atau kekurangan darah.

Biopsi Endometrium 

Sampel dan pemeriksaan sampel tisu endometrium dilakukan untuk menentukan adenomyosis.


Rawatan Adenomyosis

Penanganan pesakit adenomyosis akan disesuaikan dengan keparahan gejala, sejarah melahirkan anak, dan keinginan pesakit untuk mendapatkan anak di masa depan.

Untuk mengurangkan sakit ringan, rawatan bebas boleh dilakukan, dengan cara berendam dalam air suam atau menggunakan bantalan hangat di perut. Ubat pereda nyeri yang dijual bebas, seperti parasetamol, juga boleh diambil untuk mengurangkan kesakitan.

Sekiranya usaha ini tidak dapat melegakan simptom adenomiosis atau terdapat pendarahan haid yang berat, berunding dengan pakar obstetrik untuk rawatan lanjut. Pakar obstetrik akan merawat:


 • Ubat sihat. Nonsteroidal ubat anti-radang, seperti asid mefenamic, boleh diberikan untuk mengurangkan kesakitan.
 • Terapi hormon. Terapi ini diberikan kepada pesakit yang mengalami pendarahan berat semasa haid atau kesakitan yang tidak dapat ditanggung. Contoh terapi hormon adalah pil kawalan kelahiran. 
 • Ablasi Endometrial. Prosedur ini bertujuan untuk menghancurkan lapisan rahim yang mempunyai adenomyosis. Walau bagaimanapun, prosedur ini hanya boleh dilakukan jika adenomyosis tidak menembus ke dalam otot rahim.
 • High Intensity Focused Ultrasound HIFU). Dalam prosedur ini, kawasan yang mengalami adenomyosis akan disinari dengan ultrasound khas untuk menghilangkan tisu endometrium.
 • Adenomyectomy. Prosedur ini dilakukan untuk membuang adenomyosis tisu melalui pembedahan. Prosedur pembedahan baru disyorkan jika kaedah lain tidak berfungsi untuk menghilangkan adenomyosis.
 • Embolisasi Pembuluh Darah Arteri Rahim. Prosedur ini dilakukan untuk menghalang aliran darah ke kawasan adenomyosis, sehingga saiznya akan berkurang dan mereda. Prosedur ini dilakukan pada pesakit yang tidak boleh menjalani pembedahan.
 • Hysterectomy. Hysterectomy atau pengangkatan rahim dilakukan jika andomyomyosis tidak dapat dirawat dengan cara lain. Prosedur ini hanya disyorkan jika pesakit tidak lagi ingin hamil.Komplikasi Adenomyosis

Adenomyosis dengan pendarahan yang berat dan berpanjangan semasa haid boleh menyebabkan anemia atau kekurangan darah. Selain anemia, adenomyosis juga boleh mengganggu kualiti hidup pesakit, kerana ketidakselesaan semasa aktiviti disebabkan oleh sakit haid dan pendarahan haid yang berat.


Referensi
Taran, et al. (2013). Adenomyosis: Epidemiology, Risk Factors, Clinical Phenotype and Surgical and Interventional Alternatives to Hysterectomy. 73 (9). pp. 924-31 
Yeh, et al. (2018). Women With Adenomyosis Are at Higher Risk of Endometrial and Thyroid Cancers: A Population-Based Historical Cohort Study. Doi: 10.1371/journal.pone.0194011 
The American College of Obstetricians and Gynecologists (2015). Dysmenorrhea: Painful Periods. 
Mayo Clinic (2018). Diseases and Conditions. Adenomyosis 
Mayo Clinic (2017). Diseases and Conditions. Menorrhagia (Heavy Menstrual Bleeding) 
Martel, J. & Cirino, E. Healthline (2017). What Causes Painful Menstruation? 
Eli, LK. Medscape. (2018). Adenomyosis 
Johnson, TC. WebMD. (2018). What is Adenomyosis?