Aphasia - Gejala, Diagnosis, Punca dan Rawatan

Aphasia - Gejala, Diagnosis, Punca dan Rawatan

Ketty
Rabu, 11 Disember 2019

Aphasia - Gejala, Diagnosis, Punca dan Rawatan

Aphasia adalah disfungsi ucapan yang disebabkan oleh keabnormalan di dalam otak. Pada umumnya penghidap keadaan ini sering salah dalam memilih, merangkai, dan menafsirkan kata-kata ke dalam kalimat yang betul. Selain itu, aphasia juga boleh menjejaskan kemahiran menulis.


Punca Aphasia

Kecederaan dan kerosakan dalam bahagian pemprosesan bahasa otak adalah punca utama aphasia. Penyakit ini umumnya menyerang orang dewasa dengan strok. Kajian menunjukkan bahawa sebanyak 25-40 peratus pesakit strok yang sembuh terus mengalami aphasia. Dalam kes tertentu, aphasia adalah gejala dari penyakit epilepsi atau gangguan neurologi. Kecederaan atau kerosakan pada otak yang mengakibatkan aphasia boleh dicetuskan oleh beberapa syarat, termasuk:


 • Tumor otak. 
 • Jangkitan yang menjejaskan fungsi otak, seperti ensefalitis atau meningitis. 
 • Kecederaan yang teruk pada kepala, contohnya kerana jatuh dari ketinggian atau kemalangan jalan raya.
 • Penyakit yang menyebabkan sel otak menurun, seperti penyakit Demensia dan Parkinson. Gejala Aphasia

Berdasarkan simptom yang dialami oleh pesakit, aphasia boleh dibahagikan kepada beberapa jenis, termasuk:


 1. Aphasia Reseptif. Dalam jenis ini, penghidap akan mengalami kesukaran memahami maksud kata orang lain walaupun mereka dapat mendengarnya dengan jelas. Akibatnya, sambutan komunikasi dari pesakit akan menjadi huru-hara dan sukar difahami.
 2. Aphasia Ekspresif. Dalam jenis ini, pesakit tahu apa yang dia mahu katakan kepada orang lain, tetapi dia mengalami kesukaran untuk menyatakannya.
 3. Aphasia Progresif. Keadaan ini menyebabkan penurunan keupayaan untuk membaca, menulis, bercakap, dan memahami perbualan dari semasa ke semasa. Aphasia progresif agak sukar untuk dirawat. Walau bagaimanapun, keadaan ini jarang berlaku.
 4. Aphasia Anomik. Penemuan perkataan menjadi semakin sukar bagi penghidap aphasia anomik. Keadaan ini biasanya dipanggil anomia. Penghidap aphasia anomik mempunyai kesukaran dalam memilih dan mencari kata-kata yang tepat semasa menulis dan bercakap.
 5. Aphasia Global. Keadaan ini diklasifikasikan sebagai aphasia yang paling teruk dan biasanya berlaku apabila seseorang baru sahaja mengalami strok. Orang dengan aphasia global tidak dapat membaca, menulis, dan mengalami kesukaran memahami perbualan orang lain.


Dalam kes yang biasa, aphasia secara beransur-ansur boleh menyebabkan kebimbangan, kemurungan, dan perasaan pengasingan bagi pesakit.


Diagnosis Aphasia

Pemeriksaan ke atas tahap aphasia biasanya dilakukan oleh doktor atau ahli terapi pertuturan dan bahasa. Siri peperiksaan ini bertujuan untuk mendapatkan hasil usaha pesakit secara bertulis, membaca, memahami pendengaran, komunikasi fungsional, dan ungkapan lisan.


 • Penilaian berkomunikasi. Pemeriksaan ini boleh dilakukan semata-mata, contohnya dengan menyebut objek yang berada di dalam bilik dan meminta nama keluarga atau saudara-mara yang bermula dengan huruf tertentu.
 • Pemerhatian imej otak. Observasi bertujuan untuk melihat sejauh mana kerosakan di otak. Alat yang biasa digunakan ialah pengimejan resonans magnetik (MRI), imbasan CT, dan dalam beberapa kes menggunakan tomografi pelepasan positron.Pengendalian Aphasia

Pengendalian aphasia bergantung kepada faktor-faktor seperti jenis aphasia, umur, penyebab, dan saiz serta kedudukan keabnormalan di otak. Pesakit aphasia yang mengalami strok digalakkan menghadiri sesi terapi pertuturan daripada pakar yang berkaitan. Sesi terapi yang akan berlangsung secara rutin bertujuan untuk meningkatkan keupayaan untuk berkomunikasi dan berbicara penghidap aphasia. Dalam sesi terapi, pesakit juga akan diajar bagaimana untuk berkomunikasi yang tidak perlu melibatkan perbualan. Jika anda mempunyai saudara atau kawan yang mengalami aphasia, berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan dalam berkomunikasi dengan mereka:


 • Dapatkan perhatian penghidap aphasia sebelum anda mula berkomunikasi.
 • Bercakap tidak terlalu kuat, semata-mata dan perlahan-lahan.
 • Gunakan alat peraga dalam menyampaikan mesej.
 • Tulis atau lukis mesej yang ingin anda sampaikan di atas kertas. Mengekalkan hubungan mata dan perhatikan bahasa badan dan penggunaan gerak isyarat penghidap aphasia.
 • Gunakan soalan mudah dengan jawapan "ya" atau "tidak".
 • Memberi masa bercakap yang mencukupi untuk penghidap aphasia.
 • Berikan pujian apabila penghidap aphasia cuba bercakap.
 • Lakukan perkara di atas dalam aktiviti harian, bila-bila masa dan di mana sahaja.


Selain terapi, doktor biasanya akan menetapkan ubat sebagai gabungan dalam mengendalikan aphasia. Contohnya ialah bifemelane, bromocripitine, idebenone, piracetam, atau pyridecyl.


Referensi
Grossman, M. Ash, S. (2004). Primary progressive aphasia: a review. Neurocase, 10(1), pp. 3-18. 
Rohde, et al. (2018). Diagnosis of aphasia in stroke populations: A systematic review of language tests. PLOS One, DOI: 10.1371/journal.pone.0194143. 
ASHA (2018). Aphasia. 
NHS (2015). Health A-Z. Aphasia. 
Mayo Clinic (2018). Diseases & Conditions. Aphasia. 
American Speech-Language-Hearing Association (2017). Aphasia. 
WebMD (2017). An Overview of Aphasia